O projektu

O projektu

SVE NA JEDNOM MESTU – Sve na jednom mestu za podršku omladinskom preduzetništvu i prekograničnoj saradnji

Formalno obrazovanje ne uspeva da odgovori adekvatno i blagovremeno na brze promene u potrebama tržišta rada. Nedostatak mekih veština i praktičnih iskustava poslodavci u zemljama Zapadnog Balkana često navode kao najveći problem. Za razliku od formalnog obrazovanja koje stvarati „probleme“ zbog visokih zahteva administracije, neformalno obrazovanje može brzo da odgovori na te izazove zbog svoje fleksibilnosti. Dodatni izazov za obrazovanje donosi 4.0. industrijska revolucija. Problem u budućnosti neće biti nedostatak zaposlenja, već́ nedostatak veština koje će zahtevati nova radna mesta. Potrebno je kombinovati digitalne, prenosive i preduzetničke kompetencije, osnažujući mlade ne samo da traže otvorene mogućnosti za posao, već́ i da stvaraju nova radna mesta i deluju globalno.

Meke ili prenosive veštine, mladi upravo stiču kroz programe omladinskog rada. Zbog nedostatka međusektorske saradnje, postojeće službe za zapošljavanje mladih koje sprovode OCD u većini slučajeva su jednodimenzionalne – fokusirane samo na jedan aspekt: digitalne veštine, preduzetništvo, praksa ili meke veštine. Čak i ako mlada osoba pohađa kurs za stručno usavršavanje, na kraju im nedostaje jedna od ključnih kompetencija za zapošljavanje, što ih primorava da pohađaju nekoliko programa, što dovodi do konfuzije i demotivacije.

„SVE NA JEDNOM MESTU“ predstavlja model integrisanih usluga za (samo)zapošljivost mladih koji nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu, niti u sistemu obuke (mladi iz „NEET“ populacije), zasnovan na „one-stop-shop“ metodologiji, koji na jednom mestu omogućava mladima da razviju veštine i znanja neophodna za pokretanje sopstvenih poslovnih ideja i povezivanje sa malim i srednjim preduzećima i IT kompanijama.

“Sve na jednom mestu” je program obuke namenjen mladim ljudima koji žele da unaprede svoje znanje i veštine i žele da pokrenu svoje poslovne ideje. Bez obzira kojom profesijom planirate da se bave, finansijska pismenost, preduzetničke i meke veštine su sastavni deo svakog posla, te smo u skladu sa tim i kreirali „One stop shop“ model koji na jednom mestu obuhvata sve što je potrebno mladima kako bi brzo i lako pokrenuli svoje preduzeničke ideje.

Program se sastoji iz 3 kursa koja će se organizovati u periodu od septembra 2023. do februara 2024.

  • Kurs prenosivih veština
  • Kurs finansijske pismenosti
  • Kurs preduzetništva

Postoji veliki broj kurseva, ali ono po čemu se program obuka „Sve na jednom mestu“ izdvaja je činjenica da pokriva kompletan i zaokružen set veština na jednom mestu, uz fokus na buduće zaposlenje.

U okviru obuke 25 stipendija biće dodeljene u Srbiji i 25 u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko polaznik uspešno prođe kurseve, dobija priliku da u drugoj fazi programa radi na konkretnoj izradi biznis ideje uz direktnu podršku uspešnih mentora / predstavnika firmi, i to u trajanju od 3 meseca.

Takođe će imati mogućnost da svoju biznis ideju predstave u okviru „Elevator pitch“ događaja i uđu u top 6 timova koji će dobiti podršku u vidu biznis savetovanja, podršku pri nalaženju dodatnih finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak biznisa.

Projekat „Sve na jednom mestu za podršku omladinskom preduzetništvu i prekograničnoj saradnji“ je program koji Centar za omladinski rad (Srbija) provodi u partnerstvu sa Centrom za edukaciju mladih (Bosna i Hercegovina), Udruženjem mladih – UM Sremska Mitrovica (Srbija) i Fondacijom Tuzlanske Zajednice (Bosna i Hercegovina) u 6 opšina i gradova prekograničnog regiona Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.
Projekat je finansiran od strane Evropske Unije kroz program prekogranične saradnje Srbija – Bosna Hercegovina 2014-2020, u okviru Instrumenta pristupne pomoći (IPA II).