02hero: put do posla u IT industriji

.

Živimo u svetu gde tehnologija preovladava. Ležeći u krevetu, na telefonu možemo da pronađemo sve što nas zanima, da budemo u toku sa dešavanjima sa drugog kraja sveta, da naručimo hranu, da kupimo i ono što nismo znali da postoji. Zahvaljujući upravo toj automatizaciji, određena zanimanja postala su suvišna. Sada se radna mesta otvaraju za nova zanimanja – programiranje, marketing, dizajn, prodaju. IT industrija je među najvećim industrijama na Zapadnom Balkanu, sa pregršt radnih mesta i prilika za prakse. Međutim, iako slobodnih radnih mesta ima, mladi na Balkanu tokom školovanja ne stiču potrebna znanja i veštine da bi ih popunili. Iz tog razloga, nije ni čudo što mnogi mladi nisu zaposleni, naročito oni koji nisu završili fakultet ili neki vid obuke.

Projekat „Moja karijera na putu do heroja“ osmišljen je sa ciljem da mladim ljudima pomogne da pronađu posao u IT industriji. Kroz kurseve digitalnih veština, 50 mladih će kroz 6 meseci imati osnovu da pronađu praksu, ali i posao, koji će biti pouzdan. Pored tehničkih veština, poslodavci sve više ističu meke veštine – rad u timu, fleksibilnost i prilagodljivost, radoznalost, dobru organizaciju, komunikacione i interpersonalne veštine. Prilikom zapošljavanja mladih, poslodavci pored osnovnog znanja struke, traže da kandidat ima razvijene meke veštine i prethodno iskustvo. Priroda IT industrije je takva da se stalno razvija, pa je samim tim važno da kandidat za posao pokazuje inicijativu da uči novo i da se usavršava tokom karijere.

Projekat „Moja karijera na putu do heroja“ podrazumeva obuku kroz model integrisanih usluga (engl. one-stop-shop) koji bi odgovorio na potrebe tržišta i polaznicima pružio sve potrebne veštine za zaposlenje na jednom mestu. Tako da će, pored kursa digitalnih veština, mladi završiti i kurs prenosivih veština, steći podršku kroz karijerno savetovanje i povezati se sa poslodavcima. Pored šestomesečnog kursa, mladi će imati priliku da završe i kurs preduzetništva.

Obuka počinje u novembru 2021, a prijave će biti otvorene već u avgustu! Prati aktivnosti projekta i iskoristi priliku da se prijaviš!

Program obuke „Moja karijera na putu do heroja (engl. My Career from Zero to Hero)“ sprovodi Centar za omladinski rad (Srbija) u saradnji sa Forum mladi i neformalna edukacija – Forum MNE (Crna Gora), Centar za edukaciju mladih – CEM (BiH), TOKA (Kosovo[1]), Youth for social changes – YSC (Albanija).

02hero je finansiran od strane Evropske Unije, a implementaciju projekta podržali su po zemljama: Srbija – Vlada Švajcarske u okviru projekta „Znanjem od posla – E2E“, koji ispred Vlade Republike Srbije, sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU), Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad (OPENS); Crna Gora – Ministarstvo javne uprave Republike Crne Gore.

Zaprati stranice na Instagramu i Facebooku.